Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

bułki 8 sztuk
filety z pstrąga 80 dag
pomidor 8 grubych plastrów
sałata lodowa 8 liści
ser żółty 8 plastrów
cebula biała 1 duża
pietruszka zielona 1 pęczek
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
mąka do obtoczenia
olej do smażenia

Sos

śmietana 18 proc 300 g
ogórek zielony 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym

Kroki postępowania

1
1. Przygotowujemy sos: ogórka myjemy, obieramy i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy śmietaną, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na minimum 20 min do lodówki.
Krok 1 - Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym foto
2
2. Jeśli ryba ma skórę i ości usuwamy je. Kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko, sok z cytryny, bułkę tartą i obficie doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym foto
3
3. Formujemy płaskie kotlety i obtaczamy w mące.
Krok 3 - Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym foto
4
4. Kotlety smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju po około 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 4 - Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym foto
5
5. Bułki do hamburgerów nakrawamy, wkładamy kotlety rybne. Wierzch bułki smarujemy zwilżoną wodą dłonią, wkładamy do mikrofali na około minutę na średnie obroty. Pod kotlet wkładamy sałatę lodową, na jego wierzch kolejno plasterek sera, pomidora i cebuli. W razie potrzeby spinamy patyczkiem. Obok podajemy sos. Smacznego.
Krok 5 - Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 14.03.2015 09:12
przepyszny burger
Lucan 13.03.2015 18:46
dip pycha:)
Adamorek 13.03.2015 16:29
ciekawa buła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak