Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • bułki

    8 sztuk
  • filety z pstrąga

    80 dag
  • pomidor

    8 grubych plastrów
  • sałata lodowa

    8 liści
  • ser żółty

    8 plastrów
  • cebula biała

    1 duża
  • pietruszka zielona

    1 pęczek
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • mąka

    do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sos

  • śmietana 18 proc

    300 g
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym foto
1. Przygotowujemy sos: ogórka myjemy, obieramy i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy śmietaną, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na minimum 20 min do lodówki.
Krok 2 - Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym foto
2. Jeśli ryba ma skórę i ości usuwamy je. Kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko, sok z cytryny, bułkę tartą i obficie doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym foto
3. Formujemy płaskie kotlety i obtaczamy w mące.
Krok 4 - Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym foto
4. Kotlety smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju po około 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 5 - Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym foto
5. Bułki do hamburgerów nakrawamy, wkładamy kotlety rybne. Wierzch bułki smarujemy zwilżoną wodą dłonią, wkładamy do mikrofali na około minutę na średnie obroty. Pod kotlet wkładamy sałatę lodową, na jego wierzch kolejno plasterek sera, pomidora i cebuli. W razie potrzeby spinamy patyczkiem. Obok podajemy sos. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bertpvd 14.03.2015 09:12
przepyszny burger
Lucan 13.03.2015 18:46
dip pycha:)
Adamorek 13.03.2015 16:29
ciekawa buła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat