FIRINDA PATATESLİ KÖFTE

FIRINDA PATATESLİ KÖFTE

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dziś coś co nazywa się FIRINDA PATATESLİ KÖFTE, czyli kotleciki z ziemniakami z pieca. Jest to danie prosto z Turcji. Po mojemu ;)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na kotlety:

  • mięso mielone wołowe

    400 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    6 gałązek
  • bułka tarta

    0.5 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • tymianek Prymat

    1 łyżka
  • oliwa

    5 łyżek
  • sól

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty

Sos:

  • woda

    1.5 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    200 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Inne składniki:

  • ziemniaki

    1 kilogram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na kotlety:
Wszystkie składniki dodajemy do mięsa.
Mieszamy przez minutę i formujemy kotleciki ugniatając lekko na płasko. Na patelnię wlewam oliwę i smażymy z obu stron.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry około 0,5 cm. Smażymy w głębokim oleju na złoto. Nadmiar oleju odsączamy na ręczniku papierowym. Doprawiamy solą pieprzem tylko tyle żeby ziemniaki nie były bez smaku. Uważajmy z solą dodajemy ja jeszcze do sosu.

W naczyniu żaroodpornym układam kilka plasterków ziemniaków, kotlet, znowu ziemniaki i tak do wyczerpania produktów.

W misce mieszamy składniki na sos i polewamy danie. Piec około 20 min. w temperaturze 180 °C.

SMACZNEGO

Kasia Pichci
Ja do sosu dodałam od siebie kilka liści bazyli. A do mięsa parę kulek nasion kolendry. Pietruszki też więcej, bo lubię. W oryginalnym przepisie do sosu dodajemy tylko łyżkę koncentratu. Dla mnie to było bez smaku. Dno naczynia smarujemy masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat