Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na kotlety:
-
mięso mielone wołowe
400 gramów -
jajko
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
natka pietruszki
6 gałązek -
Bułka tarta klasyczna Prymat
0.5 szklanki -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżka -
oliwa
5 łyżek -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sos:
-
woda
1.5 szklanki -
koncentrat pomidorowy
200 gramów -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Inne składniki:
-
ziemniaki
1 kilogram
Przepis i sposób przygotowania FIRINDA PATATESLİ KÖFTE
Na kotlety:
Wszystkie składniki dodajemy do mięsa.
Mieszamy przez minutę i formujemy kotleciki ugniatając lekko na płasko. Na patelnię wlewam oliwę i smażymy z obu stron.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry około 0,5 cm. Smażymy w głębokim oleju na złoto. Nadmiar oleju odsączamy na ręczniku papierowym. Doprawiamy solą pieprzem tylko tyle żeby ziemniaki nie były bez smaku. Uważajmy z solą dodajemy ja jeszcze do sosu.
W naczyniu żaroodpornym układam kilka plasterków ziemniaków, kotlet, znowu ziemniaki i tak do wyczerpania produktów.
W misce mieszamy składniki na sos i polewamy danie. Piec około 20 min. w temperaturze 180 °C.
SMACZNEGO
Ja do sosu dodałam od siebie kilka liści bazyli. A do mięsa parę kulek nasion kolendry. Pietruszki też więcej, bo lubię. W oryginalnym przepisie do sosu dodajemy tylko łyżkę koncentratu. Dla mnie to było bez smaku. Dno naczynia smarujemy masłem.![]()
Komentarze (0)