Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z udek zapiekane w ketchupie

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Soczyste, słodko-ostre filety z udek kurczaka, delikatne i wyśmienite w smaku. Świetnie smakują w połączeniu z zasmażanym kalafiorem, ale możemy podać je z ziemniakami, makaronem, ryżem czy też kaszą.

Składniki:

Lista składników:

filety z udek kurczaka 500 gramów
ketchup pikantny 250 gramów
majonez 1 czubata łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
cebule 2 duże sztuki

Marynata:

olej rzepakowy 4 łyżki z czosnkiem i bazylią
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z udek zapiekane w ketchupie

Składniki marynaty wymieszać razem. Natrzeć mięso, odłożyć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Rozgrzać patelnie (można wlać odrobinę oleju, ale nie koniecznie, ponieważ duża ilość była w marynacie) smażyć udka na rumiano z obu stron.

Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju po smażeniu mięsa.

Ketchup wymieszać z majonezem, solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 sosu ketchupowego, ułożyć mięso oraz cebulę i posmarować pozostałym sosem.

Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 18.07.2017 23:46
bardzo smaczne mięsko :-) . Zaciekawiły mnie te zioła Ojca Mateusza :-).
katarzynka455 18.07.2017 11:48
Bardzoooo smaczne:)))
Ola1984 18.07.2017 11:29
Bardzo pyszne mięsko :)
SzczyptaChili 18.07.2017 09:44
Dziękuję :)
Ewelina1991 18.07.2017 08:40
dobre danie
anka1988 18.07.2017 08:01
wyglądają bardzo smacznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak