Filety z płotki z jabłkami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Jabłka

  • jabłko kwaśne

    2 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyzki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    2-3 szczypty
  • sól

    1 szczypta
  • żubrówka

    50 ml

Ryba

  • filety z płotki

    4 sztuki
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1|2 łyżeczki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    3-4 szczypty
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki

Pesto

  • natka pietruszki

    2 pęczki
  • orzechy laskowe

    1|4 szklanki
  • liść mięty

    8 sztuk
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1|3 szklanki
  • sól do smaku

    2-3 szczypty
  • pieprz

    2-3 szczypty
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • olej

    4-5 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać , pokroić na 6 części. Usunąć gniazda nasienne .Rozgrzać masło na patelni ,włożyć cząstki jabłek oprószyć solą i pieprzem .Obsmażyć jabłka na złoty kolor z obu stron. Wlać żubrówkę i podpalić. Gdy przestanie się palić wyjąć jabłka na talerz.Zrobić pesto.Umytą natkę pietruszki osuszyć , włożyć do blendera.Dodać orzechy , liście lubczyku , liście mięty, ząbek czosnku.Zmiksować , następnie dodać sos sojowy,sok z cytryny oraz olej. Ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Filety ryby przekroić na mniejsze kawałki , skropić sokiem z cytryny ,oprószyć przyprawą do ryb , solą oraz pieprzem . Odstawić na godzinę.Następnie usmażyć rybę na maśle z obu stron.Na pesto ułożyć rybę oraz jabłka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dariusz8 04.10.2017 11:42
Smaczne danie .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat