Pieczony łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Dla 4 osób

  • filety z lososia

    4 szersze
  • szpinak świeży

    250 g
  • biała cebula

    1
  • ząbki czosnku

    2
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • pomidory suszone Smak

  • Sałatka z patisonów

  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    lub przyprawa do ryb

Do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami foto
Filety z łososia umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Przygotować szpinak – na rozgrzaną patelnię wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2 - Pieczony łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami foto
Dodać liście szpinaku i dusić, aż osiądą na patelni ok. 2-3 minuty. Następnie dodać do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową i wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone w paski suszone pomidory, wymieszać i odstawić.
Krok 3 - Pieczony łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami foto
Przygotować łososia – filety oprószyć pieprzem lub przyprawą i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
Krok 4 - Pieczony łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami foto
Po ok. 7 minutach, kiedy ryba nie będzie już całkowicie surowa, wyłożyć na każdą porcję masę szpinakową i zapiekać kolejne 7 minut. Podawać z Sałatką z patisonów Smak.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 20.10.2017 12:59
Wspaniały kawałek ryby!
Agnieszka-87-25 08.06.2017 16:42
pysznie przyrządzone danie rybne
Stenka 12.01.2017 21:50
smaczna propozycja
AZgotuj 12.01.2017 17:46
dostałam łososia bałtyckiego- pierwszy raz w życiu! Więc tak uhonoruję jego obecność na moim talerzu:)
Agnieszka-87-25 12.01.2017 17:20
super łosoś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat