Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z karpia w panierce z sezamem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
mąka pszenna 2-3 łyżki
sezam czarny 4 łyżki
Sezam biały 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
sok z cytryny 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
masło do smaku
olej do smażenia
jajko 3 małe
karp 4 filety

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z karpia w panierce z sezamem

Kroki postępowania

1
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
Krok 1 - Filety z karpia w panierce z sezamem foto
2
W międzyczasie jajka wymieszać z przyprawą uniwersalną.
Krok 2 - Filety z karpia w panierce z sezamem foto
3
Filety obtaczać w mące, zanurzyć w jajku.
Krok 3 - Filety z karpia w panierce z sezamem foto
4
Obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z sezamem.
Krok 4 - Filety z karpia w panierce z sezamem foto
5
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 5 - Filety z karpia w panierce z sezamem foto
6
Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką
Krok 6 - Filety z karpia w panierce z sezamem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 23.02.2014 20:30
ciekawy przepis
romanrafal
romanrafal 19.02.2014 16:52
fajna wersja podania,smaczna
Alex_M 19.02.2014 16:18
musiała być dobra :)
migotka28 18.02.2014 22:18
karpia nie lubię ale ta panierka bardzo mi się podoba
kasienka23 18.02.2014 19:39
apetyczna rybka, bardzo lubię karpia a w takim wydaniu na pewno jest smaczny!
ONY_za_kare 18.02.2014 17:34
pyszna rybka!
aginaa 18.02.2014 16:37
ja robie z platkami migdalow
Kuchenka 18.02.2014 14:07
bardzo apetyczna :)
Zdzisław 18.02.2014 12:19
dla mnie smaczne danie
Noruas 18.02.2014 11:19
ciekawy pomysł z sezamem!
AZgotuj 18.02.2014 10:55
uwielbiam karpia a najbardziej smakuje mi poza tzw. sezonem:)
idealme 18.02.2014 08:43
mniam, pyszna rybka :)
Aleksandra/Olcia 18.02.2014 08:43
uwielbiam karpia
dodi 18.02.2014 08:39
ciekawa panierka
agnieszka131919 18.02.2014 08:33
apetycznie wyglada
norweska20 18.02.2014 08:28
sezam czarny to dla mnie nowość- smaczna rybka
Romanowka 18.02.2014 08:28
pysznie wygląda i musi być pyszne!
Konczi 18.02.2014 08:19
bardzo fajnie przyrządzona rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak