Filety z karpia w panierce z sezamem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • sezam czarny

    4 łyżki
  • Sezam biały

    4 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szkl
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • masło

    do smaku
  • olej do smażenia

  • jajka

    3 małe
  • karp

    4 filety
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filety z karpia w panierce z sezamem foto
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
Krok 2 - Filety z karpia w panierce z sezamem foto
W międzyczasie jajka wymieszać z przyprawą uniwersalną.
Krok 3 - Filety z karpia w panierce z sezamem foto
Filety obtaczać w mące, zanurzyć w jajku.
Krok 4 - Filety z karpia w panierce z sezamem foto
Obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z sezamem.
Krok 5 - Filety z karpia w panierce z sezamem foto
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6 - Filety z karpia w panierce z sezamem foto
Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 23.02.2014 20:30
ciekawy przepis
romanrafal 19.02.2014 16:52
fajna wersja podania,smaczna
Alex_M 19.02.2014 16:18
musiała być dobra :)
migotka28 18.02.2014 22:18
karpia nie lubię ale ta panierka bardzo mi się podoba
kasienka23 18.02.2014 19:39
apetyczna rybka, bardzo lubię karpia a w takim wydaniu na pewno jest smaczny!
ONY_za_kare 18.02.2014 17:34
pyszna rybka!
aginaa 18.02.2014 16:37
ja robie z platkami migdalow
Kuchenka 18.02.2014 14:07
bardzo apetyczna :)
Zdzisław 18.02.2014 12:19
dla mnie smaczne danie
Noruas 18.02.2014 11:19
ciekawy pomysł z sezamem!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat