Filety śledziowe a'la matias w oleju z czosnkiem i majerankiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Filety śledziowe w oleju a'la matias z czosnkiem i majerankiem, z dodatkiem cebuli i listka laurowego.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • filety śledziowe

    4 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    8 sztuk
  • Majeranek suszony Prymat

    3 dużych łyż.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • olej

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Na dnie naczynia układamy warstwę śledzia, na niej kładziemy warstwę cebuli, czosnek, posypujemy majerankiem. Kładziemy listek laurowy. Czynność powtarzamy aż do wykończenia składników. Tak naprawdę ilość warstw zależy jakiej szerokości mamy naczynie. Całość zalewamy olejem tak aby pokrył ostatnią warstwę.

Filety śledziowe dobrze jest wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie ok. 5 godzin. Będą mniej słone. Śledzie dobrze przygotować przynajmniej dzień wcześniej żeby się dobrze "przegryzły".

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat