Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety śledziowe a'la matias w oleju z czosnkiem i majerankiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Filety śledziowe w oleju a'la matias z czosnkiem i majerankiem, z dodatkiem cebuli i listka laurowego.

Składniki:

Składniki

filety śledziowe 4 sztuki
cebula biała 1 sztuka
ząbki czosnku 8 sztuk
Majeranek suszony Prymat 3 dużych łyż.
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
olej 1 szklanka

Porada

Filety śledziowe dobrze jest wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie ok. 5 godzin. Będą mniej słone. Śledzie dobrze przygotować przynajmniej dzień wcześniej żeby się dobrze "przegryzły".

Przepis i sposób przygotowania na: Filety śledziowe a'la matias w oleju z czosnkiem i majerankiem

Śledzie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Na dnie naczynia układamy warstwę śledzia, na niej kładziemy warstwę cebuli, czosnek, posypujemy majerankiem. Kładziemy listek laurowy. Czynność powtarzamy aż do wykończenia składników. Tak naprawdę ilość warstw zależy jakiej szerokości mamy naczynie. Całość zalewamy olejem tak aby pokrył ostatnią warstwę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak