Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety drobiowe pod pierzynką z pora i fety

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 4 filety
ser feta 200-250 g
por 1 szt
oliwa 7 łyżek
oregano d/s
pieprz d/s
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Filety drobiowe pod pierzynką z pora i fety

Filety opłukujemy pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy. Lekko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i mocno obsmażamy filety, z każdej strony po kilka minut. W tym czasie myjemy pora, odcinamy grube zielone liście i kroimy jasną część na drobne cieniutkie piórka. Zalewamy w miseczce pozostałą oliwą. Ser rozgniatamy w innej misce przy pomocy widelca, tak aby był gładki. Doprawiamy pieprzem i dosypujemy oregano. Następnie dodajemy piórka pora wraz z oliwą i dokładnie mieszamy.
Podsmażone filety wraz z tłuszczem przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Na każdym układamy porcję mieszanki porowo- serowej. Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Do dania świetnie pasuje sos pomidorowy z bazylią w towarzystwie kluseczek gnocchi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak