Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety drobiowe duszone w winie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 szt.
cebula biała 1 szt
jabłko 1 szt
wino białe wytrawne 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
masło 1 łyżka
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Filety drobiowe duszone w winie

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Jabłko obrać, pokroić razem z cebulą i udusić na maśle. Pod koniec duszenia wsypać sól i pieprz do smaku.
Krok 1 - Filety drobiowe duszone w winie foto
2
Filety rozbić tłuczkiem, przyprawić, oprószyć mąką pszenną i zrumienić z obu stron.
Krok 2 - Filety drobiowe duszone w winie foto
3
Następnie mięso ułożyć w garnku z cebulą i jabłkiem, wlać wino i dusić około 20 minut. Filety wyłożyć na półmisek a do pozostałego ze smażenia sosu wlać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną( w razie potrzeby doprawić) polać nim filety. Równie dobrze smakuje mięso schabowe , proponuję podawać potrawę z pieczonymi ziemniakami.
Krok 3 - Filety drobiowe duszone w winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 15.01.2015 10:59
same rarytasy do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak