Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z sosem kurkowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z kurczaka 1 podwójny
jajko 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat

Sos kurkowy

kurki 40 dag
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
śmietana 18 proc 200 g
Kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka
woda 100 ml
natka pietruszki pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z sosem kurkowym

Filety myjemy, każdą część kroimy na 3 części. Filety posypujemy solą pierzem i przyprawą do kurczaka. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Kurki wraz z posiekaną w kostkę cebulą podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy szklankę wody, dodajemy kostkę rosołową i dusimy do miękkości. Gdy kurki będą miękkie wlewamy wodę wymieszaną ze śmietaną i 2 łyżkami mąki. Gotujemy przez chwilę i dodajemy posiekaną natkę pietruszki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 20.08.2015 07:18
pyszne mięsko, pyszny sos
Pani Domu 15.08.2015 09:53
smacznie, aromatycznie
dollce 14.08.2015 22:11
uwielbiam kurki ;)
Grazyna0211 14.08.2015 21:23
danie w moim guście
Małgorzata Pin 14.08.2015 19:55
Lubię takie sosy.
mirosława4 14.08.2015 18:25
zjadłabym , na sam widok ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak