FILET Z PIEKARNIKA NA SZPINAKOWEJ CHMURCE

FILET Z PIEKARNIKA NA SZPINAKOWEJ CHMURCE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Szpinakowa chmurka

  • szpinak świeży

    150 gram
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • masło

    1 łyżka

Filet

  • filet z kurczaka

    3 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta
  • chili

    1 szczypta
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka

Dip koperkowy

  • koperek

    1 łyżka
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Fileta umyć, osuszyć. Usunąć szumowiny. Ułożyć w miseczce. Dodać przyprawy i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.

2. Szpinak przepłukać wodą. Na patelni roztopić masło. Dodać posiekany ząbek czosnku. Kiedy czosnek uwolni aromaty i lekko się przysmaży dodać szpinak. Dusic ok. 2-3 min.

3. Fileta ułożyć na małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 min.

4. Dip: jogurt wymieszać z czosnkiem i koperkiem. Doprawić pieprzem. Wymieszać.

5. Na środku talerza ułożyć szpinak. Na szpinaku pokrojoną w grube plastry pierś. Obok zrobić kleksa z dipu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 07.07.2016 07:29
Mnie by bardzo smakował.
halina17 27.05.2015 21:43
Dobre danie.
Ada-Gaba 27.05.2015 18:47
pyszne połączenie
Wafelek2601 27.05.2015 17:21
Bardzo dobry
Janina 27.05.2015 16:15
Smaczne mięsko;)
Konczi 27.05.2015 16:13
pyszne połączenie - moje smaki ...
aginaa 27.05.2015 15:55
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat