Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z mintaja
2 sztuki -
fasolka szparagowa
8 sztuk -
brokuł
0.5 sztuki -
marchewka
2 sztuki
Sos beszamelowy
-
mąka
2 łyżeczki -
mleko
0.75 szklanki -
żółty ser
100 gramów -
masło
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Filet z mintaja z sosem beszamelowym
1. Robimy sos w garnuszku kolejno dodając: masło, mąka, mleko i ser. Zagotowujemy ciągle mieszając na małym ogniu.
2. Warzywa oczyszczamy i gotujemy tak, aby były niezbyt miękkie. Filety solimy i posypujemy przyprawą do ryb.
3. 3/4 warzyw układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, kładziemy na nie filety, a na górę pozostałe warzywa.
4. Zalewamy sosem beszamelowym.
5. Zapiekamy 20 minut pod przykryciem i kolejne 15 minut bez przykrycia aż zapiekanka się zarumieni.
Komentarze (7)