Filet z mintaja z sosem beszamelowym

Filet z mintaja z sosem beszamelowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Filet z mintaja w towarzystwie sezonowych warzyw, pod pierzynką z sosu beszamelowego. Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z mintaja

    2 sztuki
  • fasolka szparagowa

    8 sztuk
  • brokuł

    0.5 sztuki
  • marchewka

    2 sztuki

Sos beszamelowy

  • mąka

    2 łyżeczki
  • mleko

    0.75 szklanki
  • żółty ser

    100 gramów
  • masło

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Filet z mintaja z sosem beszamelowym

1. Robimy sos w garnuszku kolejno dodając: masło, mąka, mleko i ser. Zagotowujemy ciągle mieszając na małym ogniu.

2. Warzywa oczyszczamy i gotujemy tak, aby były niezbyt miękkie. Filety solimy i posypujemy przyprawą do ryb.

3. 3/4 warzyw układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, kładziemy na nie filety, a na górę pozostałe warzywa.

4. Zalewamy sosem beszamelowym.

5. Zapiekamy 20 minut pod przykryciem i kolejne 15 minut bez przykrycia aż zapiekanka się zarumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Barbara55 03.10.2011 14:34
rybkę uwielbiam
szajba2 20.09.2011 16:40
mintaja lubię ale bez sosu
kielcok1 13.08.2011 20:22
lubię rybki
marcia71 09.07.2011 14:08
mniam
rakow2
rakow2 19.03.2011 15:48
uwielbiam ryby
Adamorek 11.02.2011 16:03
zaraz zrobię
iwa643 24.09.2010 07:18
bedzie dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat