Filet z łososia norweskiego marynowany w salsie z mango i jalapeño podany z sałatką ze świeżych kiełków oraz aromatycznymi gruszkami i jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • salsa z mango i jalapeño

    10 ml
  • filetowana gruszeka

    200 g
  • filetowane jabłeko

    200 g
  • masło

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • czerwony pieprz

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • cytryna

    1 szt
  • mięta

    4 gałązki
  • czerwony pomidor koktajlowy

    4 szt
  • żółty pomidor koktajlowy

    4 szt
  • filet z łososia

    4 szt
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • kiełki

    100 (mieszanka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i oczyszczone filety z łososia norweskiego pokroić na równe części i marynować w salsie z mango i jalapeño przez ok. 4-6 godzin. Obrane i wyfiletowane jabłka i gruszki usmażyć na maśle, dodać miód, śliwowicę oraz czerwony pieprz i smażyć przez ok. 10 minut. Łososia piec 15 minut w temperaturze 200ºC. Aromatyczne jabłka i gruszki ułożyć na talerzach, a następnie dodać łososia norweskiego. Całość udekorować świeżymi kiełkami, pomidorami koktajlowymi oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zuzanna_z 02.01.2012 11:42
wykwintne
Emilia21 08.12.2011 18:55
super
Emilia21 08.12.2011 18:55
super
artur7 18.11.2011 06:36
pyszne
novita26 11.10.2011 08:05
mniam
novita26 11.10.2011 08:05
mniam
ewaa 15.07.2011 15:56
ciekawy przepis..brzmi apetycznie:)
iga2 12.06.2011 23:34
pyszności
Magdalena80 12.06.2011 23:10
rewelacja
Magdalena80 12.06.2011 23:10
apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat