Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka w ziołowej marynacie i czarnej soli

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Marynata ;

olej rzepakowy 5 łyżek/ pikantny z pepperoni
majeranek 1 łyżeczka
oregano 1/2 łyżeczka
cząber 2 szczypty
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 3 szczypty
sól do smaku 1/2 łyżeczki/ czarnej soli

mieso i dodatki

filet z kurczaka 4 szt
pomidor 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka w ziołowej marynacie i czarnej soli

Z podanych przypraw( oprócz soli czarnej ) i oleju smakowego robimy marynatę, zostawiamy na chwilę by zioła uwolniły aromaty.
Mięso myjemy, przecinamy na pół w poprzek zyskując płaskie 2 kawałki każdy rozbijamy jak na kotleta.
Mięso wkładamy do szklanej misy i smarujemy marynatą, każdy z każdej strony , układamy jeden na drugim,marynujemy ok 2-3 h

Następnie zanim położymy na grillu osypujemy czarną solą, jest silnie barwiąca, więc nalezy zrobić to tuż przed pieczeniem, gdy będziemy mięso obracać, znów solimy z drugiej strony. Pieczemy po 3min z obu stron.

Pomidory kroimy w ćwiartki solimy białą solą, pieczemy na grillu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 30.06.2014 15:13
doskonała marynata
IwonaDD 30.06.2014 14:58
pyszny filet!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak