Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka w cieście naleśnikowo–czosnkowym

5.0
(21)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny soczysty filet, bardzo aromatyczny. Mięso rozpływa się w ustach i ten delikatny posmak czosnku, uwielbiam… Uwielbiamy kurczaka pod każdą postacią, a najwięcej robię kotletów, bo najmłodszy w rodzinie często o nie prosi, żeby nie było nudno co jakiś czas przerabiam przepis. Filet z kurczaka w cieście naleśnikowo–czosnkowym to jedna z moich ulubionych propozycji podania.

Składniki:

Filet z kurczaka w cieście naleśnikowo–czosnkowym:

filet z kurczaka 1,5 kilograma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Przyprawa do drobiu To Naturalne 2 łyżeczki
czosnek ząbki 4 ząbki
koperek świeży 0,5 pęczka
mąka pszenna 1 szklanka
mleko 0,5 szklanki
woda 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka

Porada

Filet w cieście naleśnikowym może również stać przez całą noc w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka w cieście naleśnikowo–czosnkowym

Fileta umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze części. Przyprawić solą i pieprzem oraz ulubioną przyprawą do drobiu z obu stron.

Z mleka, wody, jajka i mąki przygotować gładkie ciasto naleśnikowe, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.

Do ciasta wrzucić filety z kurczaka tak, aby były całe przykryte i odstawić na 1–2 h do lodówki, można również na całą noc.

Na patelni rozgrzać olej i wykładać filety, smażyć z obu stron na rumiano.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak