Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z karpia z boczniakami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filety rybne 1 szt ( z karpia)
cebula 1 szt
boczniaki 25-30 dag
masło 2-3 łyżki
olej do smażenia
jajko 1 szt
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna 3-4 łyżki
słonecznik łuskany 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z karpia z boczniakami

Kroki postępowania

1
Ziarna słonecznika uprażyć n suchej patelni.
Krok 1 - Filet z karpia z boczniakami foto
2
Fileta umyć osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem
Krok 2 - Filet z karpia z boczniakami foto
3
Na 2 łyżkach masła i łyżce oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone w słupki boczniaki, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Filet z karpia z boczniakami foto
4
Jajko rozbełtać z odrobiną soli, dokładnie zanurzać przygotowane filety z ryby.
Krok 4 - Filet z karpia z boczniakami foto
5
Następnie z obu stron dociskając obtoczyć w mące.
Krok 5 - Filet z karpia z boczniakami foto
6
Na patelni rozgrzać pozostałe masło z dodatkiem oleju. Smażyć filety z obu stron na złoty kolor.
Krok 6 - Filet z karpia z boczniakami foto
7
Podawać z podsmażonymi boczniakami posypane prażonym słonecznikiem,
Krok 7 - Filet z karpia z boczniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak