Filet z indyka z pastą bałkańską w pomidorach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z indyka

    400 gram
  • cukinia

    1 szt.
  • oliwki czarne Smak

    1/3 szklanka
  • pasta

    3 łyżka
  • pomidory krojone z puszki

    1/2 puszka
  • sól do smaku

  • czosnek

    1 ząbek
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • oliwa

  • suszone pomidory

    2 szt.
  • Majeranek suszony Prymat

  • wino wytrawne

    1/4 szklanki
  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet  z indyka z pastą bałkańską w pomidorach foto
Filet z indyka myjemy i kroimy w większą kostkę - 3x3 cm. Oprószamy papryką i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy z oliwek.
Podsmażamy z każdej strony, aż mięsko się zarumieni delikatnie. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku.
Krok 2 - Filet  z indyka z pastą bałkańską w pomidorach foto
Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki małą cukinię, oliwki czarne, a także pastę ajwar z pieczonymi bakłażanami i pomidory krojone z puszki.
Dodajemy pokrojone pomidory suszone w zalewie z oliwy.
Podlewamy 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego - użyłam wina z czeskich Moraw.
Krok 3 - Filet  z indyka z pastą bałkańską w pomidorach foto
Całość dusimy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem.

Podawać z ciemnym pieczywem.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paulina2157 06.03.2014 08:12
pyszny musi być
Zdzisław 05.03.2014 23:20
dla mnie smaczne jedzenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat