Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza 750 g
oliwa

Marynata:

pęczek kopru 2 szt
peczek natki z pietruszki 2 szt
pęczek mięty cytrynowej 1 szt
suszone pomidory z oliwy 6 szt
ząbek czosnku 2 szt
jogurt naturalny 6 łyżek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Dorsz to klasyka, ale w połączeniu z miętą cytrynową jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Zapachowe dodatki sprawiają, że znana na naszych stołach ryba doznaje niepowtarzalnego, nowatorskiego smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką

Kroki postępowania

1
Marynata: Natkę, koper i miętę posiekać, następnie wrzucić do blendera, dodać suszone pomidory, czosnek, jogurt, wszystko zmiksować.
Krok 1 - Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką foto
2
Doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką foto
3
Dorsza oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Na każdy filet wyłożyć dość grubą warstwę marynaty ziołowo – miętowej i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Krok 3 - Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak