Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet drobiowy z sosem ananasowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeżeli potrzebujecie pomysłu na drugie danie, którym oczarujecie podniebienia degustatorów, to nie ma większego pewniaka, niż pierś z kurczaka w sosie ananasowym! Zapewniam, że każdy następny kęs nabiera się na widelec samoczynnie, bezwiednie, a po opróżnieniu talerza pozostaje miły niedosyt...

Składniki:

Składniki:

filety drobiowe 2 sztuki
ananas w puszce 1 mała puszka
rodzynki sułtańskie 1 garść
bulion warzywny 500 mililitrów
sos słodko-pikantny 3 duże łyż.
mąka z tapioki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Filet drobiowy z sosem ananasowym

Filet z kurczaka z ananasem i rodzynkami to ciekawa, orientalna propozycja na łatwy do zrobienia i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.

Opcjonalnie kurczaka możesz zamienić na indyka. Niezależnie od wyboru, oblane słodko-pikantnym sosem mięsko smakuje wybornie i błyskawicznie znika z talerzy! 

Mięso oczyszczamy, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki. Na następny dzień smażymy je na rozgrzanym oleju.

W tym samym czasie przygotowujemy sos. Do gorącego bulionu wrzucamy drobno pokrojonego ananasa i rodzynki. Wlewamy sos słodko-pikantny, podgrzewamy. Mąkę rozrabiamy z zimną wodą (około 100 ml), dodajemy do całości i zagęszczamy, cały czas mieszając, do momentu całkowitego połączenia.

Mięso kroimy na kawałki, polewamy sosem.

Smacznego!

Filety drobiowe ananasem i rodzynkami podajemy z ulubionymi dodatkami: ryżem, kaszą lub ziemniakami (np. w postaci frytek) oraz surówką. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak