Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z kalarepy

5.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa z kalarepy ma bardzo delikatny smak, dlatego warto wzmocnić go domowymi grzankami, a gotową zupę obficie posypać świeżo posiekanymi ziołami. 

Składniki:

kalarepka młoda 4 sztuki
bulion warzywny 1,5 litra
cebula 1 sztuka
ziemniaki 200 gramów
śmietana 18 proc 250 mililitrów
masło 1 sztuka
koperek
natka pietruszki
cukier
Sól kamienna spożywcza jodowana
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kalarepy

Zupa krem z kalarepy przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią delikatne, kremowe zupy. Warto wzmocnić jej smak dodatkami - np. chrupiącą bagietką ziołową, domowymi grzankami czy groszkami ptysiowymi. 

Kalarepy obieramy, kroimy w kostkę.

W rondlu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kalarepy i dusimy pod przykryciem 10 minut, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym.

Gotujemy kilka minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości.

Zupę studzimy, miksujemy, rozprowadzamy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną natką i koperkiem.

Zupę podajemy z grzankami, z pieczywa pszennego smażonego na maśle.

Warto ugotować od razu więcej zupy, aby mieć obiad na dwa dni. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 16.07.2015 21:55
Kalarepki zjadamy głównie na surowo :) Chętnie bym spróbowała również kalarepkowej zupy
Ada-Gaba 16.07.2015 20:29
pyszna zupka
Grazyna0211 16.07.2015 20:24
apetyczna zupa
inka2012 16.07.2015 15:35
pychota! :)
gosia56 16.07.2015 15:34
na pewno pyszna zupa;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak