Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fenkuł włoski pod chrupiącą skorupką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

koper włoski 1
masło 3 dag
olej 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier 1 szczypta
wino białe wytrawne 1/2 szkl
bulion 1/2 szkl
cebula 1 mała
ząbek czosnku 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Fenkuł włoski pod chrupiącą skorupką

Kroki postępowania

1
Fenkuł = koper włoski myjemy i przecinamy na pół. Rozgrzewamy połowę masła na patelni i olej. Smażymy koper ok 10-15 min z obu stron. Oprószamy solą, pieprzem i cukrem.
Krok 1 - Fenkuł włoski pod chrupiącą skorupką foto
2
Zalewamy wszystko winem i bulionem i dusimy na wolnym ogniu ok 30 min, aż koper będzie miękki.
Krok 2 - Fenkuł włoski pod chrupiącą skorupką foto
3
Rozgrzewamy w rondelku resztę masła. Dodajemy obraną i posiekaną cebulkę oraz czosnek. Szklimy. Można dodać łyżkę siekanego koperku. Wsypujemy bułkę tartą i rumienimy odrobinę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Fenkuł włoski pod chrupiącą skorupką foto
4
Koper włoski przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy wywarem z duszenia i wykładamy na wierzch panierkę. Zapiekamy na złoto, aż skorupka będzie chrupiąca.
Krok 4 - Fenkuł włoski pod chrupiącą skorupką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 21.04.2014 14:12
Nie jadłam jeszcze takiego
norweska20 21.04.2014 13:52
coś nowego dla mnie ..smakowicie podane
Mniam 21.04.2014 12:44
Ostatnio się rozsmakowałam w fenkule. Twój wygląda smakowicie.
Noruas 21.04.2014 12:25
a myślałam po obrazku, że żeberka, fajny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak