Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworytka

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka tortowa 40 dkg
żółtko jajek 4 sztuki
masło lub margaryna 20 dkg
cukier puder 10 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
amoniak 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 2 łyżki
białko 4 na pianę

Na masę

serek mascarpone 25 dkg
serek śmietankowy 25 dkg
jajko 4 sztuki
cukier puder 7-8 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 puszka
dżem brzoskwiniowy 3 łyżki

Porada

Ciasto można upiec 2 a nawet trzy dni przed podawaniem , bo wtedy kroi się swietnie i smaki są fajnie połączone a beza o dziwo nie zmękła. Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Faworytka

Kroki postępowania

1
Margarynę posiekać z mąką , dodać żółtka , cukier , 2 łyżki śmietany a na śmietanę wsypać łyżeczkę amoniaku i łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 2 równe częśći i wyłożyć na blaszki . Jedną blaszkę upiec 0k 30 minut w 180*C.
Krok 1 - Faworytka foto
2
4 białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru. Można też wcisnąć trochę soku z cytryny . Drugą blaszkę z ciastem smarujemy cieniutko dzemem brzoskwiniowym a na dzem wykładamy pianę , równo rozsmarowując.Pieczemy ok pół godz,w 170*C a następnie zmniejszamy temp. do 150 i ok 20 minut jeszcze pieczemy . ja otwierałam drzwiczki parę razy , sprawdzałam czy beza jest krucha .
Krok 2 - Faworytka foto
3
Po upieczeniu placki tak wyglądają
Krok 3 - Faworytka foto
4
Brzoskwinie odsączamy z syropu.
Krok 4 - Faworytka foto
5
Następnie przygotowujemy krem: 4 żółtka ubijamy z cukrem( 5 łyżek) , dodajemy oba serki . W międzyczasie 3 pełne łyżeczki zelatyny rozpuszczamy w kubeczku w 150 ml gorącej wody tj ok pół szklanki, nie więcej. Białka 4 ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem. Serki dobrze zmiksować, dodać cukier waniliowy potem na małych obrotach wkręcić pianę i na końcu cienkim strumieniem letnią żelatynę . Część kremu położyć na ciasto bez bezy , na krem ułożyć brzoskwinie
Krok 5 - Faworytka foto
6
Brzoskwinie przykryć resztą kremu
Krok 6 - Faworytka foto
7
na wierzch ciasta położyć placek z bezą, lekko przyciskając
Krok 7 - Faworytka foto
8
I już tylko można kroić.
Krok 8 - Faworytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 07.05.2015 13:22
pyszne ciasto
romanrafal
romanrafal 22.04.2015 19:10
bardzo dobre ciasto
Alex_M 07.02.2015 20:45
super ciacho :)
IZABELA29 25.01.2015 10:26
pyszne ciasto
AnielskaSlodycz 22.01.2015 21:09
musze zrobic takie ciastko
Motorek 18.01.2015 18:21
super ciasto
agnieszka214 09.01.2015 16:33
super smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak