Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworkowe płatki śniegu

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 400 gram
żółtko jajek 6 sztuk
śmietana kremówka 75 gram
kwaśna śmietana 75 gram
spirytus 1 łyżka
sól szczypta
smalec 1 kg
olej arachidowy 1 litr
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworkowe płatki śniegu

Mąkę wsypać na stolnice, zrobić dołęk i wlać w niego obie śmietany rozbebłane z żółtkami i spirytusem. Wsypać szczypte soli, zagnieść ciasto, a następnie około 15 minutwybijać je wałkiem lub drewnianym tłuczkiem. Na pół godziny włożyć je do lodówki, a potem rozwałkować na grubość 2-2,5 mm. Foremką do ciasta powycinać kształty. W szerokim rondlu rozgrzać smalec lub olej. Smaż partiami faaworkina jasno złoty kolor. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem posyp cukrem pudrem. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 13.01.2016 11:41
fajnie wyglądają
iziona 12.01.2016 14:11
Fajna odmiana
Aneta41 11.01.2016 17:36
Piekne te płatki śniegu:)
Ewa Wojtaszko 11.01.2016 11:27
jakie fajne !
wwwiolka 10.01.2016 21:58
Bardzo fajny przepis.
SzczyptaChili 10.01.2016 20:45
świetny pomysł na tradycyjne faworki
dorota w 10.01.2016 20:41
Śliczniutkie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak