Faworkowe płatki śniegu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    400 gram
  • żółtka

    6 sztuk
  • śmietana kremówka

    75 gram
  • kwaśna śmietana

    75 gram
  • spirytus

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • smalec

    1 kg
  • olej arachidowy

    1 litr
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać na stolnice, zrobić dołęk i wlać w niego obie śmietany rozbebłane z żółtkami i spirytusem. Wsypać szczypte soli, zagnieść ciasto, a następnie około 15 minutwybijać je wałkiem lub drewnianym tłuczkiem. Na pół godziny włożyć je do lodówki, a potem rozwałkować na grubość 2-2,5 mm. Foremką do ciasta powycinać kształty. W szerokim rondlu rozgrzać smalec lub olej. Smaż partiami faaworkina jasno złoty kolor. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem posyp cukrem pudrem. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 13.01.2016 11:41
fajnie wyglądają
iziona 12.01.2016 14:11
Fajna odmiana
Aneta41 11.01.2016 17:36
Piekne te płatki śniegu:)
Ewa Wojtaszko 11.01.2016 11:27
jakie fajne !
wwwiolka 10.01.2016 21:58
Bardzo fajny przepis.
SzczyptaChili 10.01.2016 20:45
świetny pomysł na tradycyjne faworki
dorota w 10.01.2016 20:41
Śliczniutkie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat