Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworkowe gwiazdki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
żółtko jajek 4 szt
cukier 2 łyżeczki
masło 2 łyżki
wódka łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jogurt bałkański 2 łyżki
olej do smażenia
cukier puder do posypania
dżem

Przepis i sposób przygotowania na: faworkowe gwiazdki

Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuściłam, wystudziłam. Żółtka utarłam z cukrem. Dodałam do tego mąkę, masło, jogurt i wódkę. Wyrobiłam na gładką, gęstą masę . W razie gdyby była za gęsta to dodać jogurtu, za rzadka to mąki.

Rozwałkowałam na placek o grubości około 5-7 mm.
Wykrajałam gwiazdki 3 wielkości. Na największą kładłam średnią, dociskałam. Potem najmniejszą i też dociskałam na środku.
Całość smażyłam w głębokim tłuszczu do zrumienienia.

Posypałam cukrem pudrem i dałam galaretkę porzeczkową.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 07.03.2014 11:03
piękne, super pomysł!
Stenka 06.03.2014 18:06
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak