FAWORKI ZWANE INACZEJ CHRUSTEM P.G.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2 szklanka
  • żółtko jajek

    5 szt
  • masło

    2 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 op
  • śmietana 30%

    1/4 szklanka
  • śmietana 18-procentowa

    1/4 szklanka
  • spirytus

    1 łyżka
  • smalec

    2 op
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiałam na stolnicę, zrobiłam wgłębienie, dodałam żółtka, śmietanę, cukier, spirytus. Zagniotłam i wyrobiłam ciasto. Musi być ono jednolite i się nie kleić.

Podzieliłam ciasto na 3 części. Każdą bardzo cienko rozwałkowałam i radełkiem pokroiłam w paski, na każdym z nich przekroiłam na środku, przełożyłam jeden koniec przez rozcięcie.

Smażyłam na rozgrzanym smalcu z obu stron do momentu zrumienienia się.

Faworki przełożyłam na papierowy ręcznik,aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu.

Kiedy wystygły posypałam cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat