Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki z cukrem waniliowym

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Faworki z cukrem waniliowym - po prostu klasyka.

Składniki:

Faworki:

mąka tortowa 0.75 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1 łyżka
ocet 0.5 łyżki
śmietana gęsta 1.5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki z cukrem waniliowym

1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto kilkakrotnie składamy i ubijamy tłuczkiem, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

2. Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto bardzo cienko, kroimy w prostokąty, na środku każdego robimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.

3. Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Możemy posypać je cukrem pudrem. Gotowe!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 01.02.2019 13:21
Pyszne i kuszące faworki.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak