Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki waniliowe z octem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
cukier waniliowy 4 dag
ocet 1 łyżka
jajko 1 szt
żółtko jajek 3 szt
śmietana 8 dag
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki waniliowe z octem

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, jajko oraz żółtka, sól, ocet i śmietanę, po czym wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać nożem paski i formować faworki (każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie).

Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu, po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 24.04.2016 19:57
Bardzo smakowite:)
Krystyna32 24.04.2016 09:52
bardzo lubię
molanka 23.04.2016 18:53
chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak