Przepis i sposób przygotowania na: Faworki tradycyjne
Kroki postępowania
Zółtka z 1 łyżką cukru pudru i miękkim masłem ubić do „białości”.
Wyrabiać kilka-kilkanaście minut aż do idealnego połączenia składników.
Gdy ciasto jest gotowe (ma konsystencję modeliny) należy tłuc je przez 10 minut wałkiem.
Tak utłuczone ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30-60 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na 1 mm grubości, kroić prostokąty 10cm x 2cm i zrobić przecięcie 2 cm na środku.
Tak wykrojone faworki smażyć na gorącym oleju lub smalcu, tak aby w nim pływały. Olej powinien być dość gorący, najlepiej wrzucić kawałek ciasta na próbę, jeśli ciasto wypływa od razu na wierzch, olej jest gotowy, jeśli nie, należy poczekać jeszcze chwilę.
Smażyć aż do zarumienienia, następnie osuszyć je z oleju na papierze.
Gdy wystygną, obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!