Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki piwne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 6 szt
mąka tortowa 2 i 1/4 szklanka
piwo
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki piwne

W jednej szklance roztrzepać widelcem jajka.
Do drugiej szklanki wlać tyle piwa, ile jest w szklance żółtek.
Do miski wsypać 2 szklanki mąki, zrobić dołek, wlać żółtka i dolewając piwo zarabiać ciasto zagarniając je do srodka. Wyrobić przez kilka minut.
Ciasto powinno być plastyczne. W trakcie wyrabiania i wałkowania oprószamy mąką ale bardzo delikatnie.
Dalej postępujemy tradycyjnie, ciasto tniemy radełkiem na paski, przecinamy srodek i przewijamy.
Smażyć na rozgrzanym oleju. Osączyć na ręczniku papierowym i dosyć obficie popudrować faworki z obu stron

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.02.2014 00:24
Trzeba takie smażyć w tłusty czwartek.
Wacław 22.02.2014 10:16
na pewno pyszne, z piwem jeszcze nie jadłem
halina17 12.02.2014 10:43
Dobre faworki.
Milka100 11.02.2014 20:28
uwielbiam faworki jeść i je robić, ale Twoje są super
Kuchenka 11.02.2014 18:41
wydają się na znakomite
gosiag 11.02.2014 18:01
są przepyszne,niedlugo upieke na tlusty czwartek
Agata3 11.02.2014 17:50
karnawałowa pyszność :)
everay 11.02.2014 16:54
uwielbiam po prostu:))
katarzynka455 11.02.2014 16:47
super słodkości
Krzysztof15 11.02.2014 16:15
musza byc smaczne
barbara11561 11.02.2014 15:59
bardzo lubię faworki:)
Przepisy Joanny 11.02.2014 15:38
bardzo proszę:)
Czyki 11.02.2014 15:38
Już się częstuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak