Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki na winie

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1, 3/4 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
sól 1 szczypta
DODATKOWO:
olej do smażenia
białe wino 1/2 słodkie
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki na winie

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przesiać mąkę dodać sól, żółtka oraz wino, szybko zagnieść ciasto i wybić je chwilę tłuczkiem, następnie schłodzić w lodówce( gdyby ciasto wyszło za luźne to dosypać niewielką ilość mąki) Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i pociąć na paseczki w każdym zrobić nacięcie i uformować faworki.
Krok 1 - Faworki na winie foto
2
Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć faworki do uzyskania złotego koloru .
Krok 2 - Faworki na winie foto
3
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Faworki na winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mira85 05.01.2014 10:53
chętnie wypróbuje
noninka77 05.01.2014 10:03
ciekawy przepis:)
Anna133 05.01.2014 08:57
a to ciekawe ,zawsze robiłam ze śmietanką ,warto wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak