Faworki na serku wiejskim - pieczone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

~ CIASTO

  • serek wiejski

    200 g
  • żółtko jajek

    6-7 szt.
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    pełna łyżeczka
  • smalec

    stopiony 100 g
  • mąka pszenna

    2,5 szkl.
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • mąka ryżowa

    2 łyżki

~ DODATKI

  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
Serek wiejski połączyć z żółtkami oraz szczyptą soli.
Krok 2 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
Zmiksować na jednolitą masę.
Krok 3 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
Dolać stopiony i lekko przestudzony smalec - wymieszać.
Krok 4 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
Do misy robota wsypać odmierzone mąki połączone z proszkiem do pieczenia.
Krok 5 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
Dolać masę twarożkowo-jajeczną.
Krok 6 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
Zagnieść jednolite ciasto, podzielić na połowę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 7 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
Schłodzone ciasto rozwałkować jak najcieniej podsypując niewielką ilością mąki.
Krok 8 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
Wyciąć romby, pośrodku każdego zrobić podłużne nacięcie i jeden róg przeciągnąć przez nie wywijając zgrabne faworki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.15 min. w temp. 190*C z termoobiegiem - do lekkiego zrumienienia.
Habibi
Gorące faworki układać na półmisku i od razu posypywać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 11.01.2016 12:10
Ja robiłam je również po raz pierwszy, bo to był mój kolejny kuchenny eksperyment ;)))
Ewa Wojtaszko 11.01.2016 11:30
pieczonych jeszcze nie robiłam
ben-ka 11.01.2016 09:19
Fajny przepis, podoba mi się.
Izabela9 10.01.2016 20:28
Ja właśnie jutro będę robiła faworki i chętnie skorzystam z przepisu.
Bernadeta1 10.01.2016 19:51
ciekawy przepis, takich jeszcze nie jadłam i chętnie bym się poczęstowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat