Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki na serku wiejskim - pieczone

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

serek wiejski 200 g
żółtko jajek 6-7 szt.
sól szczypta
proszek do pieczenia pełna łyżeczka
smalec stopiony 100 g
mąka pszenna 2,5 szkl.
mąka kukurydziana 2 łyżki
mąka ryżowa 2 łyżki

~ DODATKI

cukier puder do posypania

Porada

Gorące faworki układać na półmisku i od razu posypywać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki na serku wiejskim - pieczone

Kroki postępowania

1
Serek wiejski połączyć z żółtkami oraz szczyptą soli.
Krok 1 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
2
Zmiksować na jednolitą masę.
Krok 2 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
3
Dolać stopiony i lekko przestudzony smalec - wymieszać.
Krok 3 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
4
Do misy robota wsypać odmierzone mąki połączone z proszkiem do pieczenia.
Krok 4 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
5
Dolać masę twarożkowo-jajeczną.
Krok 5 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
6
Zagnieść jednolite ciasto, podzielić na połowę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 6 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
7
Schłodzone ciasto rozwałkować jak najcieniej podsypując niewielką ilością mąki.
Krok 7 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto
8
Wyciąć romby, pośrodku każdego zrobić podłużne nacięcie i jeden róg przeciągnąć przez nie wywijając zgrabne faworki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.15 min. w temp. 190*C z termoobiegiem - do lekkiego zrumienienia.
Krok 8 - Faworki na serku wiejskim - pieczone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.01.2016 12:10
Ja robiłam je również po raz pierwszy, bo to był mój kolejny kuchenny eksperyment ;)))
Ewa Wojtaszko 11.01.2016 11:30
pieczonych jeszcze nie robiłam
ben-ka 11.01.2016 09:19
Fajny przepis, podoba mi się.
Izabela9 10.01.2016 20:28
Ja właśnie jutro będę robiła faworki i chętnie skorzystam z przepisu.
Bernadeta1 10.01.2016 19:51
ciekawy przepis, takich jeszcze nie jadłam i chętnie bym się poczęstowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak