Faworki na jogurcie

Faworki na jogurcie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna typ 450

    220 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jogurt naturalny

    100 g
  • żółtko jajek

    2 szt
  • spirytus

    50 ml

Dodatkowo

  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Faworki na jogurcie

W misce mieszamy 200 g mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, spirytus i jogurt. Wyrabiamy ciasto, jeśli nie jest zwięzłe podsypujemy pozostałą mąką. Ciasto powinno być miękkie jednak nie powinno się kleić do rąk. Wyrobione ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy nożem lub radełkiem paski o szerokości ok. 3 cm., które dzielimy na mniejsze fragmenty. Środek paska nacinamy i przewijamy jeden koniec przez powstały otwór.
W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.

Przed podaniem posypujemy faworki cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Jolanta40 17.01.2015 23:20
świetne :)
dollce 08.01.2015 11:21
Cudowne :)
Wiktoria29 07.01.2015 21:00
ależ mam ochotę na takie faworki
idealme 07.01.2015 16:07
przepiękne!!
jola91 07.01.2015 15:22
Super przepis
erym 07.01.2015 14:11
pieknie wygladaja...
nogawkuchni 07.01.2015 13:52
Bardzo ciekawy przepis na pyszne faworki,świetne słodkości.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat