Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki na jogurcie

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna typ 450 220 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier puder 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
jogurt naturalny 100 g
żółtko jajek 2 szt
spirytus 50 ml

Dodatkowo

olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki na jogurcie

W misce mieszamy 200 g mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, spirytus i jogurt. Wyrabiamy ciasto, jeśli nie jest zwięzłe podsypujemy pozostałą mąką. Ciasto powinno być miękkie jednak nie powinno się kleić do rąk. Wyrobione ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy nożem lub radełkiem paski o szerokości ok. 3 cm., które dzielimy na mniejsze fragmenty. Środek paska nacinamy i przewijamy jeden koniec przez powstały otwór.
W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.

Przed podaniem posypujemy faworki cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 17.01.2015 23:20
świetne :)
dollce 08.01.2015 11:21
Cudowne :)
Wiktoria29 07.01.2015 21:00
ależ mam ochotę na takie faworki
idealme 07.01.2015 16:07
przepiękne!!
jola91 07.01.2015 15:22
Super przepis
erym 07.01.2015 14:11
pieknie wygladaja...
nogawkuchni 07.01.2015 13:52
Bardzo ciekawy przepis na pyszne faworki,świetne słodkości.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak