Faworki na comber

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g
  • żółtka

    2 szt
  • ocet 10 %

    2 łyżki
  • śmietana

    3 łyżki
  • olej roślinny

    1,5 l
  • cukier puder

    150 g
  • szczypta soli

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faworki na comber foto
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę. Posolić. Zrobić w mące dołek i dodać w środek dwa żółtka oraz śmietanę. Wymieszać. Dolać ocet i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.

Kiedy już będzie miało jednolitą konsystencję trzeba ciasto dobrze obić wałkiem albo o stolnicę.
Krok 2 - Faworki na comber foto
Zawinąć ciasto w folię i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Kulę ciasta po wyjęciu z lodówki pociąć na 3 kawałki.

Każdy kawałek cieniutko rozwałkować. Wycinać foremką kwiatki, serduszka, albo zwyczajnie długie wąskie prostokąty, które nacina się w środku i przekłada ciasto do środka.
Krok 3 - Faworki na comber foto
Piec w rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku a następnie przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 28.02.2014 09:42
bardzo smaczne
gosia56 09.01.2014 20:56
super .............
treonina 16.03.2013 22:17
pierwszy raz takie widzę :-) fajne
jozefinach 19.02.2013 10:04
Uwielbiam.
Anna169Hosz 13.02.2013 17:16
Zwykle nie ma chętnych do pomocy ale jak robię faworki dziwnym trafem wszystkie dzieci chcą pomagać w obijaniu:)
Beatris 13.02.2013 14:29
A ja się jeszcze zastanawiałam, po co obijasz to ciasto. Odwiedziłam Twój blog i teraz już wiem.
IZABELA29 13.02.2013 10:19
pyszne ,dawno nie robiłam
Alex_M 13.02.2013 09:49
już wiem dlaczego :D nie slyszalam nigdy o tym... super!
Anna169Hosz 13.02.2013 08:56
Tych, którzy chcą się dowiedzieć dlaczego "na comber" zapraszam no mojego bloga: www.galantyna.pl :)
gosia1988 13.02.2013 08:55
smakowicie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat