Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki maślane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jajko 4 szt
masło 15 dag
kwaśna śmietana 2 łyżki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki maślane

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i masło. Ciasto zagniatamy, w razie potrzeby podsypując mąką.Wyrobione ciasto rozwałkowujemy cienko.
Krok 1 - Faworki maślane foto
2
Rozwałkowane ciasto kroimy najpierw na prostokąty, a następnie na środku je przekrawamy.
Krok 2 - Faworki maślane foto
3
Łapiemy jeden brzeg ciasta i przekładamy go przez wycięty środek formując faworki. Tak samo postępujemy z całym ciastem.
Krok 3 - Faworki maślane foto
4
Na głębokiej patelni rozgrzewamy dość dużo tłuszczu i stopniowo smażymy na rumiano wszystkie faworki. Po wyjęciu z patelni odsączamy je na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Krok 4 - Faworki maślane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 02.06.2016 08:22
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak