Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki- kruche i delikatne

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dkg
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 18 proc 12 dkg
cukier puder 2 dkg
ocet 1 łyżeczka płaska
spirytus 2 łyżki
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki- kruche i delikatne

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy, robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus. Zagniatamy ciasto, a następnie końcem wałka uderzamy, by napowietrzyć je jak najwięcej. Zwijamy w kłębek i ponownie uderzamy. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną przykrywamy ściereczką, drugą wałkujemy bardzo cieniutko- max 2 mm.
Krok 1 - Faworki- kruche i delikatne foto
2
Rozwałkowane ciasto radełkiem kroimy na prostokąty ok 7x2cm. Nacinamy na środku i przeplatamy jeden bok przez środek i wyciągamy spodem. Odkładamy na deskę lub wilgotną ściereczkę, by nie wyschły. Podobnie postępujemy z drugą częścią.
Krok 2 - Faworki- kruche i delikatne foto
3
Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz i szybko obracamy, by się nie przypaliły. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Faworki- kruche i delikatne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 17.02.2015 16:18
wspaniałe faworki
mysza75 17.02.2015 10:44
oj zjadłoby się zjadło pysznie wyglądają
iziona 17.02.2015 08:14
Bardzo lubię, oj lubię :)
Krystyna32 17.02.2015 07:40
bardzo lubię
Milka100 17.02.2015 07:27
apetyczne faworki:)
misia53 16.02.2015 23:26
śliczne złociste faworki
Iwusia 16.02.2015 22:49
wspaniałe - delikatne
Konczi 16.02.2015 21:32
uwielbiam .. pysznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak