Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    2 łyżki
  • margaryna

    10 dag
  • drożdże

    5 dag
  • jajko

    2
  • spirytus

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuszczamy. Studzimy. Mleko wlewamy do garnka. Podgrzewamy aby stało się letnie. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki aby miało konsystencję śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, spirytus oraz jajka. Wyrabiamy ciasto ok 5-7 minut, dodajemy przestudzony tłuszcz. W dalszym ciągu wyrabiamy jeszcze ok 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy wyrośnie, wykładamy ciasto* na stolnicę i wałkujemy na grubość 6-7 mm. Ciasto radełkiem bądź nożem dzielimy na pasy . Na środku każdego wykonujemy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec paska. Uformowane faworki smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 30.03.2017 19:22
pyszne faworki
Aneczka92 28.02.2017 13:24
Dziękuję ;)
Madzai 27.02.2017 10:03
Bardzo fajne
Barbara13 27.02.2017 08:01
Takich jeszcze nie jadłam,muszę wypróbować
gosia1988 26.02.2017 21:56
Fajny przepis
Marta1986 26.02.2017 20:59
pysznosci mniam
bertpvd 26.02.2017 20:15
Wyglądają wspaniale

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat