Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki czosnkowe do piwka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl.
mąka kukurydziana 3-4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 100 g
smalec 150 g
śmietana gęsta kwaśna 3-4 łyżki
piwo jasne 1/3 szkl.
czosnek 3-4 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Porada

Idealna przekąska do piwka :)

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki czosnkowe do piwka

Kroki postępowania

1
Do miski robota wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia - dodać piwo, śmietanę, miękką margarynę i smalec oraz wyciśnięty czosnek. Wyrobić zwarte jednolite ciasto.
Krok 1 - Faworki czosnkowe do piwka foto
2
Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, aż ciasto stwardnieje.
Krok 2 - Faworki czosnkowe do piwka foto
3
Porcje ciasta wałkować na grubość 2-3 mm podsypując mąką.
Krok 3 - Faworki czosnkowe do piwka foto
4
Radełkiem wycinać paski ciasta i ciąć je na skos tworząc romby.
Na środku każdego robić nacięcie wzdłuż długiego boku i wywijać przekładając przez nacięcie jeden z rogów.
Krok 4 - Faworki czosnkowe do piwka foto
5
Faworki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Krok 5 - Faworki czosnkowe do piwka foto
6
Piec na rumiano w piekarniku nagrzanym do 200*C z termoobiegiem.
Krok 6 - Faworki czosnkowe do piwka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 29.02.2016 14:27
o takim smaku jeszcze nie jadłam
KORAL 29.02.2016 13:39
Piwa nie piję ale takie w ciasteczkach fajna rzecz
mysza75 29.02.2016 12:30
bardzo fajny smak faworków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak