Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki, chrusty.....

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 450 gram
żółtko jajek 4
śmietana 12% 4-5 łyżek
sól szczypta
spirytus 2 łyżki
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: faworki, chrusty.....

bez nich nie ma tłustego czwartku...
do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkować, składać, ubijamy wałkiem i tak kilkakrotnie. robimy to po to, aby w ciasto wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Takie zmęczone ciasto owijamy ponownie w folię i odkładamy tym razem do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować i radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 10 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym i posypać obficie cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.02.2014 16:29
lubię chruściki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak