Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki (chrust) pieczone w piekarniku

3.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 18% 3 łyżki
ekstrakt waniliowy 0,5 łyżeczki
masło 45 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki (chrust) pieczone w piekarniku

Z mąki, żółtek, śmietany, ekstraktu lub aromatu, soli i masła zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Ciasto krótko zagniatamy, składając je jak ciasto francuskie i rozwałkowujemy bardzo cieniutko.

Z ciasta za pomocą noża lub radełka wycinamy faworki. Układamy je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Faworki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia szybko nabierają koloru, wiec należy uważać, żeby ich nie spalić.

Gorące faworki posypujemy cukrem pudrem opcjonalnie wymieszanym z cukrem wanilinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 09.11.2015 10:23
Fajny przepis
gabrysia123 05.11.2015 12:02
Ciekawy pomysł,wypróbuję.
Wacław 04.11.2015 18:17
pyszniutkie :-)
Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:46
pieczonych jeszcze nie robiłam
Benita 04.11.2015 15:48
smaki dzieciństwa
AZgotuj 04.11.2015 14:51
dawno nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak