Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl z czubkiem
żółtko jajek 7 szt
śmietana kwaśna ok 1/2 szkl
masło 2 łyżki
alkohol 2 łyżki
olej
sól
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Do mąki dodać żółtka, masło pokrojone na wiórki, śmietanę, spirytus i szczyptę soli. Ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki na ok. 1 godz.

Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na 3-4 części i cienko rozwałkować. Kroić na paski szerokości ok. 3 cm i długości ok. 10 cm. Na środku każdego kawałka robić ok. 1,5 cm nacięcie i przewlekać przez nie koniec ciasta.

Smażyć na rozgrzanym oleju po kilkanaście sekund.
Nadmiar tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku.
Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 25.01.2017 08:06
bardzo lubię
Barbara13 24.01.2017 22:39
Uwielbiam!Zawsze przypominają mi dzieciństwo
Iwusia 24.01.2017 20:55
uwielbiam je :) ale nie robię często by mi się nie przyjadły i pojawiają się u mnie tylko w karnawale
adelajda 24.01.2017 20:44
Poczęstuję się jednym .
Bernadeta1 24.01.2017 20:40
bardzo lubię, smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak