FAWORKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • żółtko jaja

    10
  • proszek pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • śmietana 18 proc

    1 duża
  • zapach waniliowy

    1
  • olej

    0,5 litra
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać 10 żółtek, 1 łyżeczka soli i proszku do pieczenia, śmietanę. Wyrobić ciasto (dość długo )aż będzie miało jednolitą masę, następnie rozwałkować na gruby placek, złożyć na cztery i rozwałkować ponownie, czynność powtórzyć. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować ( po kawałku) i wykroić faworki. Przygotowane faworki kłaść na rozgrzany olej ( nie może być za zimny ani za gorący ). Olej zmienić co jakiś czas. Smażyć na złoty kolor, po usmażeniu przełożyć na talerze wyłożone ręcznikami kuchennymi. Gdy będą gotowe przekładamy do czystej miski i posypujemy cukrem pudrem (przez siteczko).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 26.01.2016 00:17
bardzo lubię i w tym roku już robiłam
Małgorzata Pin 19.01.2016 20:56
Chyba każdy je lubi.
Barbara13 19.01.2016 20:53
pyszne i jak ładnie zrumienione
Iwusia 19.01.2016 19:21
lubię faworki :)
Wacław 19.01.2016 18:14
moje ulubione :-)
IZABELA29 19.01.2016 17:08
pyszne jak zaswsze
noninka77 19.01.2016 16:51
Piękne wyszły :-)
mirosława4 19.01.2016 14:35
bardzo dobre
Futka 19.01.2016 13:50
Cudne i niezwykle apetyczne faworki :)
joannaa24 19.01.2016 13:48
Moja ulubiona pozycja w tłusty czwartek ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat