Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FAWORKI

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
żółtko jajek 10
proszek pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 1 duża
zapach waniliowy 1
olej 0,5 litra
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: FAWORKI

Mąkę przesiać do miski, dodać 10 żółtek, 1 łyżeczka soli i proszku do pieczenia, śmietanę. Wyrobić ciasto (dość długo )aż będzie miało jednolitą masę, następnie rozwałkować na gruby placek, złożyć na cztery i rozwałkować ponownie, czynność powtórzyć. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować ( po kawałku) i wykroić faworki. Przygotowane faworki kłaść na rozgrzany olej ( nie może być za zimny ani za gorący ). Olej zmienić co jakiś czas. Smażyć na złoty kolor, po usmażeniu przełożyć na talerze wyłożone ręcznikami kuchennymi. Gdy będą gotowe przekładamy do czystej miski i posypujemy cukrem pudrem (przez siteczko).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 26.01.2016 00:17
bardzo lubię i w tym roku już robiłam
Małgorzata Pin 19.01.2016 20:56
Chyba każdy je lubi.
Barbara13 19.01.2016 20:53
pyszne i jak ładnie zrumienione
Iwusia 19.01.2016 19:21
lubię faworki :)
Wacław 19.01.2016 18:14
moje ulubione :-)
IZABELA29 19.01.2016 17:08
pyszne jak zaswsze
noninka77 19.01.2016 16:51
Piękne wyszły :-)
mirosława4 19.01.2016 14:35
bardzo dobre
Futka 19.01.2016 13:50
Cudne i niezwykle apetyczne faworki :)
joannaa24 19.01.2016 13:48
Moja ulubiona pozycja w tłusty czwartek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak