Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
masło 1 łyżka
jogurt naturalny 4 łyżki
olej do smażenia
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól oraz proszek do pieczenia, żółtka i masło i zagniatamy ciasto (ja użyłam robota w kilka chwil było gotowe),
Krok 1 - Faworki foto
2
następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans. Następnie wałkujemy na cienkie placki
Krok 2 - Faworki foto
3
Rozwałkowane ciasto kroimy w wąskie paski o długości około 7 cm, nacinamy po środku i przekładamy jeden koniec tworząc faworka.
Krok 3 - Faworki foto
4
Olej rozgrzewamy do około 165-170 stopni i wrzucamy faworki, smażmy do zarumienienia z jednej i drugiej strony. Wyciągamy na papierowy ręcznik który wciągnie nadmiar tłuszczu.
Krok 4 - Faworki foto
5
Podajemy dekorując cukrem pudrem.
Krok 5 - Faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 05.03.2014 19:11
Moje ulubione ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak