Faworki

Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g
  • śmietana 12%

    1/3 szkl
  • śmietana 30%

    1/4 szkl
  • żółtko jajek

    6 szt
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • spirytus

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • cukier puder

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Faworki

Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić na środku wgłębienie. Śmietany rozmącić razem z żółtkami i wlać do mąki. Dodać spirytus, szczyptę soli i cukier z prawdziwą wanilią. Zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na około 30min. Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy. Za pomocą noża lub radełka wyciąć prostokąty o wymiarach 2x8cm. Wzdłuż, na środku naciąć ciasto i przełożyć jeden z końców. W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec i smażyć faworki z dwóch stron. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

gusia1000 07.03.2014 23:05
Zawsze są dobre.
anemon 06.03.2014 21:23
Prezentują się doskonale.
magda1976 06.03.2014 18:50
faworki są pycha
mysza75 06.03.2014 11:46
Pyszne moje ulubiona faworki
Alex_M 05.03.2014 18:25
wspaniałe :)
Klausia 05.03.2014 11:31
wyszły perfekcyjnie :)
IwonaDD 05.03.2014 08:44
wyszły idealne!
fotoviderek 05.03.2014 07:57
Bardzo apetyczne :)
Janina 05.03.2014 07:34
Pyszności, mniam;)
Sroczka 04.03.2014 23:27
Pysznie wyglądają, zjadłabym.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat