Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
śmietana 12% 1/3 szkl
śmietana 30% 1/4 szkl
żółtko jajek 6 szt
cukier waniliowy 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka
sól szczypta
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić na środku wgłębienie. Śmietany rozmącić razem z żółtkami i wlać do mąki. Dodać spirytus, szczyptę soli i cukier z prawdziwą wanilią. Zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na około 30min. Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy. Za pomocą noża lub radełka wyciąć prostokąty o wymiarach 2x8cm. Wzdłuż, na środku naciąć ciasto i przełożyć jeden z końców. W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec i smażyć faworki z dwóch stron. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.03.2014 23:05
Zawsze są dobre.
anemon 06.03.2014 21:23
Prezentują się doskonale.
magda1976 06.03.2014 18:50
faworki są pycha
mysza75 06.03.2014 11:46
Pyszne moje ulubiona faworki
Alex_M 05.03.2014 18:25
wspaniałe :)
Klausia 05.03.2014 11:31
wyszły perfekcyjnie :)
IwonaDD 05.03.2014 08:44
wyszły idealne!
fotoviderek 05.03.2014 07:57
Bardzo apetyczne :)
Janina 05.03.2014 07:34
Pyszności, mniam;)
Sroczka 04.03.2014 23:27
Pysznie wyglądają, zjadłabym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak