Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
margaryna 80 gram
żółtko jajek 8 sztuk
śmietana 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder do posypania
olej do smażenia 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, śmietanę i żółtka. Wszystko mieszamy mieszadłami miksera.

2. Zagniatamy elastyczne ciasto.

3. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 40 min.

4. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto na jak najcieńszy placek.

5. Rozwałkowane ciasto kroimy radełkiem na romby o wymiarach 3x8 cm. W środku każdego romba robimy nacięcie. Faworki przeplatamy przez otwór w środku.

6. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go. Wkładamy faworki i smażymy. Faworki są gotowe gdy z obu stron mają złoty kolor.

7. Usmażone faworki przekładamy na talerz wyłożony papierem i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak