Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
jajko 3 sztuki
śmietana 12% 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżeczki
olej do smażenia
cukier puder o posypania
spirytus 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Kroki postępowania

1
W misce wymieszać mąkę, proszek i cukier puder. Dodać resztę składników, wymieszać i ugniatać ciasto, aż stanie się elastyczne.
Krok 1 - Faworki foto
2
Ciasto podzielić na części, rozwałkować cienko, podzielić nożem na paski, środek każdego paska naciąć i zawijać faworki.
Krok 2 - Faworki foto
3
Faworki zawijać do środka nacięcia.
Krok 3 - Faworki foto
4
Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Faworki foto
5
Gotowe:)
Krok 5 - Faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 04.02.2014 11:26
apetycznie wyglądają :)
Adamorek 03.02.2014 13:15
pyszne ciasta
Agata3 03.02.2014 12:43
rewelacyjne faworki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak