Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 6
mąka tortowa 40 dag
kwaśna śmietana 12 łyzek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
spirytus 2 łyżki
sól
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: faworki

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, żółtkami, śmietaną i spirytusem. Ciasto wyrabiamy. Potem należy je rozwałkować bardzo cieniutko i powycinać prostokąciki lub romby z dziurką w środku. Jeden koniec prostokąta przekładamy przez dziurkę tak by powstał faworek. Smażymy w głębokim i dobrze rozgrzanym oleju. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 04.01.2014 20:21
uwielbiam faworki, pycha
Iwona32 04.01.2014 18:29
Jakie ładne i zapewne smaczne :)
Magula 04.01.2014 17:44
uwielbiam faworki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak