Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
żółtek 6
kwaśna śmietana 1 szklanka
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1 szklanka
smalec 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnice. Dodać żółtka, śmietanę, ocet. Zarobić jednolite ciasto, dobrze je wyrobić przez uderzanie na stolnice.
Skończyć wyrabiać gdy pojawią się pęcherzyki powietrza. Rozwałkować bardzo cienko, kroić paski szerokości 2-3 cm. Pośrodku każdy pasek naciąć, a ciasto przewinąć przez nacięcie. W żeliwnym garnku rozgrzać tłuszcz, do niego wkładać partiami przygotowane faworki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po osączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mimi 02.03.2014 21:48
pyszne faworki
irenka 29.01.2014 20:43
pyszne,zjadłabym ,uwielbiam faworki
Aannkaa82 15.01.2014 19:17
ooo uwielbiam faworki, chetnie podkradłabym choćby jednego :)
Bernadeta1 03.12.2013 23:43
bardzo dawno nie robilam, pyszne
ao_12 04.11.2013 21:48
zjadłabym jednego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak