Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szk
żółtko jajek 5 szt
śmietana gęsta 0,5 szk
sól
tłuszcz do smażenia
spirytus 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę przesiać i połączyć ze śmietaną, żółtkami, alkoholem i szczyptą soli. Ciasto wyrobić na jednolitą masę i zbijać je drewnianym wałkiem. Odstawić na około 30 minut. Ciasto rozwałkować i pokroić na paski długości około 10 centymetrów i szerokości około 3 centymetry. Każdy pasek przeciąć przez środek i przeciągnąć jeden koniec ciasta. Olej do smażenia podgrzać. Wrzucać partiami faworki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 26.01.2014 15:14
Smaczne są, ja zawsze do Teściowej jeżdżę na faworki i dostaję też na wynos :D
Róża1 09.11.2013 23:34
wspaniałe !!!!!!
dorotka0000025 13.09.2013 11:25
lubie te ciasteczka
Wafelek2601 29.08.2013 12:36
Moje ulubione
Klausia 27.07.2013 17:06
wiesz co dobre :D
Marcinkemp 10.02.2013 19:20
Smaczne i takie domowe...
monisia1977 10.02.2013 15:47
dobre
PaniMISIOWA 10.02.2013 14:21
ja też je uwielbiam
olkaaa 10.02.2013 14:09
uwielbiam faworki
Bogumiła
Bogumiła 10.02.2013 13:55
z klasą!!!!!!!!!!
gosia56 10.02.2013 13:54
super
Marta1986 10.02.2013 13:51
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak