Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
żółtko jajek 3
sól
gęsta śmietana 3-4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżeczka
tłuszcz do smażenia 50 dag
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę zmieszać ze śmietaną. Zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz spirytus. Wszystkie składniki wymieszać razem, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Następnie wałkować partiami dosyć cienko, jak najmniej podsypywać mąką. Krajać radełkiem na paski z nacięciem na środku i wywijać. Smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przestygnięte posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 19.02.2013 22:28
szkoda, że faworki są takie kaloryczne... Gdyby nie wyrzuty sumienia, to mogłabym ich zjeść naprawdę sporo ;)
eliza135 10.02.2013 16:32
fajne
aisza1 08.02.2013 14:30
lbię
Milena87 07.02.2013 22:09
szkoda, ze w tym roku nie zjadłam ani jednego:(
Bernadeta1 07.02.2013 18:34
super przepis a faworki pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak