Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag.
żółtko jajek 5 szt.
gęsta śmietana 5.5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
spirytus 1.5 łyżki
olej do smażenia
cukier puder do posypania
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: faworki

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną mieszamy ze smietaną.Dodajemy żółtka,szczyptę soli,spirytus i proszek do pieczenia.Wyrabiamy ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 1 - faworki foto
2
Ciasto cienko rozwałkowujemy.Kroimy nożem na paski.Każdy pasek należy przekroić w środku wzdłuż i przewinąć.
Krok 2 - faworki foto
3
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Usmażone kładziemy na ręczniku papierowym aby usunać nadmiar tłuszczu.Posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 22.07.2013 21:20
bardzo lubię faworki
mic 05.05.2013 10:42
i na myśl przychodzi tłusty czwartek
Klausia 07.02.2013 20:24
bardzo lubię :)
Rafał10 07.02.2013 19:42
zaszalałas a jakie podanie mniam :)
jolanta19 07.02.2013 17:55
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak